Hejsan på er!

Det är helt normalt att inte vara bästis med sina syskon hela tiden. Och det är helt normalt att bråka med föräldrar, spela One Direction så att det skakar i väggarna, glömma att städa sitt rum, slänga igen dörrar och vara uppe för sent. Det är inte bara normalt, utan faktiskt helt okej. 

Men inte hela tiden, så klart. Här får du 5 tips på hur du lätt får upp stämningen där hemma efter att du sprängt tonårstålamodet.

Har du fler tips, skriv en kommentar!

Vi tar det äldsta tricket i boken först: Städa ditt rum!
(Eller något annat dina föräldrar har tjatat om.) Ofta är inte så mycket som krävs. Låt dammråttorna under sängen vara om du vill, men var noga med det som syns. Bonusen är att du får ett fint rum att vara i efteråt. 

Och ja, det funkar.

Fråga hur de har det
Med skola, vänner, kärleken, läxor och fritidsintressen har du mer än nog att tänka på, det vet alla. Att ha tankarna på alla andra ställen än hemma är en naturlig del av att vara ung. 

Men mitt upp i allt kan det vara smart att komma ihåg att de du bor med också har sina liv, och det är ett bra tips att vara intresserad. Fråga din mamma hur det egentligen går på jobbet. Fråga din pappa vad han håller på med nu för tiden. Eller visa lillebrorsan hur han får sitt hår att stå rätt upp med hårspray.

Det tar bara en minut eller två, det är trevligt och det funkar! 

Fixa något gott
Om du kan baka eller laga mat så är det ju perfekt. Hitta på något utan att berätta det innan! Om familjen inte är så stor och du har annat för dig kan du göra det ännu enklare. Köp med dig någon efterrätt hem (bullar, ett paket glass eller kanske en RisiFrutti per person) och säg inget förrän middagen är över. "Nu blir det dessert!" är en replik som alltid går hem! 

Världens minsta fredsflagga
Efter ett stort bråk kan det vara väldigt svårt att få allt att bli som vanligt igen. Alla samtal känns konstiga, och kanske är man ledsen.  

Ett trick som kan få saker på glid igen är att vifta lite försiktigt med fredsflaggan. Gör något litet du vet att dina föräldrar kommer att gilla. Om de inte ser det, eller om du inte har lust att säga något, så kan du lägga en liten lapp åt dem. 

Ett besked som "jag har tömt diskmaskinen" eller "jag har städat bland skorna i hallen" blir alltid positivt mottaget. Kanske speciellt efter ett bråk.

Så, det har ni 5 tips för att bevara husfriden. Hoppas ni är nöjda! 

Kramizar på er!